Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ribaj stejk na roštiljuRibaj stejk na roštilju
15. avgust
Pred kraj pečenja dodajte čeri paradajz i paprike u pečeni ribaj stejk na roštilju....
Ribaj stejk sa senfom na roštiljuRibaj stejk sa senfom na roštilju
07. jun
Stavite izlupane ribaj stejkove u plitku posudu i premažite ih gotovom marinadom. Pokrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider na 2 sata ili preko noći....
Teleći stejk u sosu od crvenog luka i vinaTeleći stejk u sosu od crvenog luka i vina
11. april
Teleći stejk poslužite topao zajedno sa sosom od crvenog luka i zelenih strukića mladog luka. Prijatno!...
Pile ili riba - šta je zdravije?Pile ili riba - šta je zdravije?
01. dec.
Zbog toga bi bilo dobro da se kupuje najsvežnija moguća riba iz proverenih ribnjaka....
Peper stejkPeper stejk
17. jul
Za a langle je dovoljno da pržite samo po 1-2 minute sa svake strane. za srednje pečen pržite 3-4 minuta, a za dobro pečen 5-6 minuta sa svake strane. Za svaki naredni stejk dodajte ulje i maslac....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Rib eye steakRib eye steak
12. jun
Za one koji vole dobro ispečen stek, sada je momenat da ga premeste u tiganj sa poklopcem i da ga stave u zagrejanu rernu na 3 minute....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Poširanje se koristi za namirnice poput ribe, nekih vrsta povrća i voća, jaja. Ovim načinom spremanja se čuva pravi ukus hrane....
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma. Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
Da li je sirova riba bezbedna?Da li je sirova riba bezbedna?
26. maj
Da bismo razumeli da li je suši bezbedan, moramo da budemo svesni da li konzumacija sirove ribe sama po sebi predstavlja rizik. Bilo da je sirova ili marinirana, sirova riba nosi rizik od bakterijske kontaminacije....
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Rizične namirnice su i citrusi kada se konzumiraju u velikim količinama, smvokve, kisela pavlaka, kiselo mleko, dimljeno meso, dimljena riba, kavijar, haringa, sirće, prevreo sir, marinirane namirnice, proizvodi...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci, budući da je riba njihova osnovna namirnica. Pre mnogo vekova su oni ustanovili da riba ima jedno veoma zanimljivo svojstvo....