Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da li je sirova riba bezbedna?

Da li je sirova riba bezbedna?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2502
Suši

Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice.

Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu. Mnogi su se pitali da li je bezbedna za konzumiranje u ovom obliku. Iako je po pretpostavci, čim se nudi u restoranima, mora biti ispravan i proveren, Ali mi uvek imamo neku dozu sumnje.

Da bismo razumeli da li je suši bezbedan, moramo da budemo svesni da li konzumacija sirove ribe sama po sebi predstavlja rizik.

Bilo da je sirova ili marinirana, sirova riba nosi rizik od bakterijske kontaminacije. Ovo može izazvati razvoj infekcija u ljudskom telu. Za sada nema dokaza da je mariniranje ribe dovoljno da uništi žive bakterije u njoj.

Prema mišljenju stručnjaka, kada odlučite da probate određenu sirovu ribu, najbolje je verovati proverenom i dokazanom prodavcu u ribarnici.

Po pravilu, osnovni postupak u industriji je zamrzavanje ribe na ekstremno niskim temperaturama odmah nakon hvatanja, čime se odmah ubijaju sve bakterije. Na taj način se paraziti neutrališu, a meso postaje pogodno za distribuciju i konzumaciju.

Najbolji način da se ubiju bakterije u ribi je zamrzavanje. Hlađenje u frižideru ne daje željene rezultate, jer većina bakterija opstaje na hladnoći. Dakle, ako ste zabrinuti, najbolje je da ribu zamrznete pre kuvanja ili pre nego što je jedete sirovu.

Marinirana riba

Kada se spremate da jedete ribu u restoranu, možete se nadati samo savesnom odnosu vlasnika, kuvara i osoblja, kao i proizvođača.

Ne postoji razlika u ishrani između sirove i kuvane ribe. Termički obrađena se jednostavno smatra sigurnijom.

Kada kupujete sirovu ribu, prvo što treba da uradite je da je umotate u aluminijumsku foliju i odmah stavite u zamrzivač. Temperatura ne bi trebalo da prelazi -20 stepeni.

Sirova hrana se ne preporučuje trudnicama, deci i osobama sa slabim imunitetom.

Ako volite ribu, obavezno isprobajte jedan od naših recepata za:

- riblju čorbu;

- ribu na roštilju;

- ribu u sosu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest