Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta su to složeni ugljeni hidrati?Šta su to složeni ugljeni hidrati?
22. jun
Oni daju telu raznovrsna vlakna, vitamine i minerale. Složeni ugljeni hidrati služe da obezbede nekoliko osnovnih komponenti: oni su energetsko gorivo, štede proteine i važan su alat za metabolizam masti....
Biljna orada u rerniBiljna orada u rerni
03. jun
Serviramo biljnu oradu u rerni toplu sa zelenom salatom! Nek vam je slatko!...
Biljni lignani - zašto su toliko korisni?Biljni lignani - zašto su toliko korisni?
18. jun
Lignanima su takođe bogati i drugi biljni izvodi, koji su bogati vlaknima. To u praksi znači većina povrća, orašastih plodova, intregralnih proizvoda. Kako deluju biljni lignani u telu....
Dijetetska vlaknaDijetetska vlakna
31. avgust
Veoma često korišćeni biljni izvori vlakana sadrže oba tipa - rastvoriva i nerastvoriva vlakna....
Šta su prosti ugljeni hidrati?Šta su prosti ugljeni hidrati?
21. jun
Ugljeni hidrati su važni elementi u našoj ishrani. Oni su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoje dve glavne kategorije ugljenih hidrata. To su prosti ugljeni hidrati, koji se takođe nazivaju i nepotpuni ugljeni...
Za šta su korisne borovnice?Za šta su korisne borovnice?
16. mart
Jedna čaša borovnica sadrži 3.6 grama (g) vlakana. Borovnice mogu da pojačaju pamćenje čoveka i motoričku koordinaciju. One pomažu u sprečavanju zatvora i održavaju zdrav probavnu trakt zbog sadržaja vlakana....
Za šta su korisne kupine?Za šta su korisne kupine?
26. feb.
Listovi biljke koji su bogati taninima (otprilike 20%) imaju lekoviti efekat - uglavnom leukontacijanidi i flavanoli, askrobinska kiselina (vitamin C), minerali i aminokiseline....
Za šta su korisni bademi?Za šta su korisni bademi?
03. avgust
Oni su bogati vlaknima, proteinima i korisnim mastima, koje mogu brzo da zasite, pa samim tim smanjuju potrebu za hranom....
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Acidofilni napici - za šta su korisniAcidofilni napici - za šta su korisni
09. sep.
Mlečni proizvodi su jedni od najomiljenijih kod miliona ljudi po svetu, a takođe oni su dragocen izvor niza vitamina, minerala i mikroelemenata važnih za naše zdravlje. Acidofilni napici nisu mnogo poznati, ali sa druge strane...
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Ali danas nećemo to komentarisati, već to za šta se koje biljno mleko koristi. Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo šta su to biljna mleka!...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Koji su to tvrdi sirevi?Koji su to tvrdi sirevi?
24. sep.
Termin tvrdi sir odnosi se na sir čiji je proces zrenja veoma dug - od 2 do 8 meseci. To su Švajcarski, Ruski, Kostromski, Holandski, Pošehonski, Čedar, Komte, Sovjetski, Gauda, Ementaler, Kantal i Radamer sirevi. Postoji...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Za šta su korisne ljuske crvenog lukaZa šta su korisne ljuske crvenog luka
05. nov.
Istraživanje, provedeno od strane britanskih naučnika je ustanovilo da ljuske crvenog luka sadrže mnogo dijetetskih vlakana i fenolnih jedinja, kao i mnogih drugih flavonoida....
Koje su to esencijalne masne kiseline?Koje su to esencijalne masne kiseline?
07. jul
Nezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju i drugim biljnim uljima su zdrave. Postoji posebna vrsta masti koja ima još korisnija svojstva jer je vitalna....
Šta je to keto dijeta?Šta je to keto dijeta?
02. maj
Keto dijetu uvek treba sprovoditi u konsultaciji sa svojim lekarom ili akreditovanim nutricionistom kako biste bili sigurni da dobijate pravu količinu i vrste masti, vlakana i vitamina, kao i minerale kao što su kalcijum,...
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Proteini, dobijeni iz biljnih proizvoda, siromašniji su belančevinama u odnosu na meso što znači da mi svoj organizam lišavamo materija koje su mu važne (na osnovu količine proteina u životinjskim i biljnim proizvodima)....
Tiho mršavljenje – šta je to?Tiho mršavljenje – šta je to?
20. feb.
Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja. Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
Pogledajte šta su jeli jedni od najpoznatijih stogodišnjakaPogledajte šta su jeli jedni od najpoznatijih stogodišnjaka
30. jun
Kako da živimo 100 godina? Što smo mlađi, to imamo sve veće šanse do i preko 100 godina, ali tu veliku ulogu igraju, pre svega životni tempo, unutrašnji stav, kao i hrana, koja nas održava živima. U nekim slučajevima je...
Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?
31. januar
Zato lečenje uz ovu biljku poboljšava stanje organizma kod dijabetesa. Za kućnu upotrebu se preporučuju čajevi i ekstrakt ove biljke. Da napravite čaj, potrebno vam je 3 kašika ove biljke i 1 l hladne vode....
Ovo su namirnice koje su najbogatije vlaknima! Jedite ih, bićete zdravi i imaćete tanak strukOvo su namirnice koje su najbogatije vlaknima! Jedite ih, bićete zdravi i imaćete tanak struk
08. april
Zahvaljujući vlaknima, naše telo je zdravo, a mi se osećamo dobro, a ujedno imamo i dobar izgled. Koristi od unosa vlakana nisu jedna ili dve....
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome? E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
Šta su svinjski obrazi?Šta su svinjski obrazi?
08. avgust
Pošto ovaj deo svinjske glave sadrži mišiće koji učestvuju u žvakanju, meso u ovom delu sadrži odgovarajuća duga vlakna sa velikom količinom vezivnog tkiva i masti....