Svinjski obrazi su komadi mesa sa glave svinje. Nalaze se na desnoj i levoj strani njuške. Pošto ovaj deo svinjske glave sadrži mišiće koji učestvuju u žvakanju, meso u ovom delu sadrži odgovarajuća duga vlakna sa velikom količinom vezivnog tkiva i masti.
Svinjski obrazi se sastoje od naizmeničnih slojeva mesa i masti. Obrazi su prilično nežan i sočan proizvod.
Kako kuvati svinjske obraze
Pošto su svinjski obrazi veoma masni, dinstanje ili kuvanje traje dugo. U zavisnosti od strukture komada, ovaj proces može trajati do dva sata. Tek tada se otkriva karakterističan ukus. Iz tog razloga se najčešće koriste kao dodatak izdašnim jelima kao što su supe i čorbe.
Svinjski obrazi se koriste u mediteranskim receptima gde se prže sa začinima.
Kako čuvati svinjske obraze
Najčešće se svinjski obrazi prodaju u usoljenom i kuvanom obliku, pa se - kao i svinjski but - mogu čuvati prilično dugo - u frižideru na 7 °C oko pet dana.
Naravno, svinjski obrazi se mogu zamrznuti i duže čuvati, nakon čega se moraju odmrznuti u frižideru.
U internacionalnim gurmanskim restoranima svinjski obrazi su odavno etablirani kao neobičan prehrambeni proizvod, ali se pripremaju po prvoklasnom receptu. Tamo se svinjski obrazi kuvaju ili prže sa skupim, a u nekim slučajevima i egzotičnim začinima i služe uz birano povrće.
Pogledajte i kako da napravite ukusne svinjske obraze.
Ako ste radoznali, trebalo bi da znate i kako da kuvate svinjski pauflek.
Komentari