Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača korak po korak

Pogača korak po korak

Sonia DanovaSonia Danova
Početnik
6135
Pogača korak po korak
Fotografije: Sonia Danova
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
"Kada jedan kuvar ima srce umetnika i ruke vajara, rezulta je ova savršena pogača"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - oko 1 kg
  • mleko - oko 500 ml, može i voda
  • kvasac - 3/4 od 42 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 4 supene kašike, može i ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac i stavite ga u posudu sa 4 supene kašike brašna i 100 ml vode. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, pokrijte tanjirom odozgo i ostavite 10 minuta da se aktivira.

Sipajte brašno u duboku posudu, napravite udubljenje u sredini i stavite ostale sastojke, aktivirani kvasac i preostalo mleko (vodu). Dobro promešajte kašikom, a nakon toga nastavite da mesite rukom.

Dobićete srednje tvrdo, elastično testo, koje mesite dok ne dobijete mehuriće ili udarajte 100 puta o glatku površinu. Čim površina postane glatka, porkijte ga krpom i ostavite na toplom da nadođe.

Podelite testo na onoliko delova koliko će vam biti potrebno da oblikujete pogaču, ostavite da odstoji i nakon toga oblikujte kako vam se dopada ili kako je pokazano na slikama. Ponovo ostavite da nadođe i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: