Način pripreme
Dobro operemo sočivo i ostavimo da se ocedi. Luk oljuštimo i isečemo na nekoliko komada srednje veličine.
Na isti način uradimo sa šargarepom i krompirom, oljuštimo ih i isečemo na kockice. U šerpu sipamo malo ulja ili maslinovog ulja (po vašoj želji) i dodajemo povrće.
Dinstamo na vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajemo sočivo. Prelivmao toplom vodom i ostavljamo da vri dok ne omekša. Potrebno je oko 25 minuta.
U posebnom tiganju rastopimo polovinu maslaca i dodajemo paradajz pire. Sačekamo da provri, nakon toga skidamo sa vatre i dodajemo začine - so, biber, nanu i alevu papriku. Dobijamo gustu kašastu smesu.
Dobro skuvanu supu pasiramo štapnim mikserom. U dobijenu supu dodajemo smesu od paradajza i mešamo drvenom kašikom dok se ne pomešaju. Ako je potrebno dodajemo vodu u pasiranu supu. Ideja je da se dobije gustina krem supe.
Supu probamo i po ukusu, ako je ptrebno, dodajemo so i biber.
Pre serviranja, u malom tiganju rastopimo preostali maslac, dodajemo alevu papriku i ljutu alevu papriku. Kašikom sipamo preko supe. Ukrašavmao parčetom limuna.
Komentari