Način pripreme
Nijada nemojte kupovati gotovo mleveno meso.
Izgleda malo komplikovano, ali nije.
Pomešajte mlveno meso sa belancem (žumance će sačekati malo), sirćerom, čubrom, biberom i posolite.
Luk i šararepu sitno iseckajte i pržite u maslacu u šerpi u kojoj će se kuvati supa. Nemojte gubiti vreme i pržiti u tiganju.
Sipajte oko litar i bokal vode, posolite (može i začinom za supu). Krompir isecite na kockice (kao za rusku salatu) i dodajte u vodu. Dok smesa vri vi pravite loptice, malo veće od najkrupnijih lešnika. (E to je najveća zavrzlama).
Za gotove loptice koristim dasku za sečenje luka. I eto, voda već vri. U nju stavite loptice, jednu po jednu, a kada voda ponovo provi, sipajte pirinač.
Nakon oko pola sata supa je gotova, ostaje samo da je zapržite. Umutite žumance, posle dodajte sok od limuna, skinite supu sa vatre, začinite je smesom sa žumancem i pospite sitno iseckanim peršunom. Oh, isprskala sam se.
Ovde je sledeća stvar smešna. Neka domaćica, lenja od mene, umsesto na napravi loptice je kupila gotove roštiljske kobasice i isekla ih na komadiće.
Ja nisam smela da probam da li mleveno meso za roštiljske kobasice ima ukus mlevenog mesa za supu sa lopticama. Sumnjam!