Način pripreme
Za nadev propržimo luk, u njega dodajemo pirinač, pržimo dok pirinač ne pobeli. Ja koristim zamrznut spanać, odmrznem potrebnu količinu spanaća i dodajemo ga sa prvom šoljom vode u pirinač. Pirinač kuvam sa ukupne dve šolje vode.
Pre nego što skinemo sa vatre začinimo solju i biberom po ukusu. Ostavljamo nadev da se malo ohladi, pre nego što napunimo pile. Za recept koristim pile srednje veličine.
Operemo ga i punimo nadevom, od kojeg ostaje skoro polovina. Kad napunimo pile možemo ga ušiti ili učvrstit čačkalicama za zube. Ja koristim čačkalice.
Kad zatvorimo pile, mažemo ga uljem ili margarinom i posipamo alevom paprikom i začinimo solju. Preostali nadev rasporedimo oko pileta u plehu i dodajemo vodu, koliko da pokrije pirinač, ali da je do nivoa.
Pokrivamo pleh folijom i pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni sa ventilatorom, sat i po, nakon prvog sata skidamo foliju da se pile zapeče.
Nakon prvog sata skidamo čačkalice za zube, kojima smo zatvorili pile. U recept možemo dodati i pečurke sa nadevom.