Način pripreme
Kvasac i šećer se rastvaraju u 4 kašike vode i ostavljaju se sa strane, dok ne naraste za 15 minuta. Sveže mleko i pavlaka se umute. Dodaje se hladna voda da se doniju 2 šolje tečnosti (500 ml), koja se sipa u šerpu na slaboj vatri.
Dodaje se maslac i zagreva se dok se ne istopi. Tečnost od maslac treba da se ohladi ali da je topla. U njoj se umute žumanca. Dve vrste brašna se proseju. Dodaje se mleko uz mešanje, kašica od kvasca, da se dobije testo za palačinke.
Pokriva se vlažnom krpom i ostavlja se da odstoji oko 90 minuta. Mute se belanca u sneg i pažljivo se zamese sa testom. Smesta se ostavlja da odstoji oko 10 minuta ili dok se ne pojave mehurići.
Zagreva se 2 kašike biljnog ulja u tiganju i sipaju se dve kašike testa, nakon dva minuta se okreće sa druge strane. Ruske palačinke se stavljaju na gomilu jedna na drugu i odvajaju se voštanim papirom.
Ruske palačinke treba da su veoma tanke. Ako je testo previše gusto, razredi se vodom ili svežim mlekom.
Nadev: Pečurke se zaprže u maslacu zajedno sa peršunom oko 10 minuta ili dok ne omekšaju. Posipaju se sokom do limuna. Nadev se rasporedi preko palačinki koje se serviraju vruće.