Način pripreme
Operemo i nakon toga sečemo ivice tikvica. Isečemo ih na dva dela (po dužini) i uz pomoć kašike izvadimo unutrašnjost.
Za nadev: Oljuštimo luk i šargarepu. Luk sitno isečemo, a šargarepu izrendamo. Isečemo unutrašnjost tikvica i izrendamo paradajz.
U tiganj stavljamo malo ulja ili maslinovog ulja da se ugreje. U ugrejanu masnoću sipamo luk. Pržimo dok ne postane providan i u njega dodajemo mleveno meso.
Uz pomoć drvene kašike ili viljuške gnječimo mleveno meso da se izmrvi, u njega dodajemo izrendan paradajz, šargarepu, unutrašnjost tikvice, so, alevu papriku i na kraju očišćen pirinač. Ostavljamo još nekoliko minuta i skidamo naš nadev sa vatre.
U pleh poređamo izdubljene polovine tikvica i punimo ih nadevom. Ako nam je ostalo smese, rasporedimo je u pleh, dodajemo malo vode i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni.
Pečemo oko 1 sat (dok nadev ne bude gotov i dok tikvice ne omekšaju) pre nego što isključimo rernu, stavljamo rendani kačkavalj na tikvice. Vraćamo u rernu i isključujemo.