Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Ukusne tikvice punjene mlevenim mesom i piričem

Ukusne tikvice punjene mlevenim mesom i piričem

denincetodeninceto
Početnik
6127
Ukusne tikvice punjene mlevenim mesom i piričem
Fotografije: deninceto
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
3
"Interesantno, ukusno i korisno jelo za današnji dan"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada (može i patlidžan)
  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - šolja
  • šargarepa - 2 srednje
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 1 komad (ili sok od paradajza iz konzerve)
  • so
  • aleva paprika
  • kačkavalj - oko 100 - 150 g, izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i nakon toga sečemo ivice tikvica. Isečemo ih na dva dela (po dužini) i uz pomoć kašike izvadimo unutrašnjost.

Za nadev: Oljuštimo luk i šargarepu. Luk sitno isečemo, a šargarepu izrendamo. Isečemo unutrašnjost tikvica i izrendamo paradajz.

U tiganj stavljamo malo ulja ili maslinovog ulja da se ugreje. U ugrejanu masnoću sipamo luk. Pržimo dok ne postane providan i u njega dodajemo mleveno meso.

Uz pomoć drvene kašike ili viljuške gnječimo mleveno meso da se izmrvi, u njega dodajemo izrendan paradajz, šargarepu, unutrašnjost tikvice, so, alevu papriku i na kraju očišćen pirinač. Ostavljamo još nekoliko minuta i skidamo naš nadev sa vatre.

U pleh poređamo izdubljene polovine tikvica i punimo ih nadevom. Ako nam je ostalo smese, rasporedimo je u pleh, dodajemo malo vode i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni.

Pečemo oko 1 sat (dok nadev ne bude gotov i dok tikvice ne omekšaju) pre nego što isključimo rernu, stavljamo rendani kačkavalj na tikvice. Vraćamo u rernu i isključujemo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: