Način pripreme
Očistite tikvice, nakon toga koru prošarajte reckastim nožem, malim.
Podelite tikvice na dva dela i izvadite unutrašnjost sa odgovarajućim priborom (najlakše kašikom)i posolite unutra. Odvojite 100 ml ulja.
Propržite mleveno meso, nakon toga dodajte i mladi luk u preostalo ulje na oko 10 minuta. U njega dodajte očišćen i opran pirinač i dodajte 1 litar vrele vode. Dinstajte u rerni oko 15 minuta, nakon toga izvadite iz rerne.
Ostavite da se ohladi, nemojte mešati i dodajte sitno iseckan paradajz, biber, peršun, so po ukusu i odvojeno belance. Promešajte i dobijenu smesu koristite za nadev tikvica, čije ivce potopite u brašno.
Poređajte ih u pleh i prelijte odvojenim uljem i vrelom vodom tako da pokrije 2/3 visine pleha. Dodajte malo soli i pecite u rerni dok tikvice ne omekšaju i dok ne budu gotove.
Gotove tikvice sa mlevenim mesom i pirinčem servirajte sa kiselim mlekom.