Način pripreme
Korak 1: Ugrejte sveže mleko, toliko da možete da držite prst u njemu. U porcelansku posudu sipajte oko 120 ml, dodajte 2 kašičice šećera i kockicu kvasca. Mešajte da se šećer rastopi i pospite brašnom (oko 3 supene kašike). Pokrijte tanjirom i ostavite da se kvasac aktivira i da se posuda popuni.
Korak 2: U posudu razbijte jaja, odvojite dva žumanca u posebnu posudu za premazivanje. U jaja sipajte kiselo mleko, treću kašiku šećera i ponovo mutite, sipajte i ostalo sveže mleko sa uljem.
Korak 3: Prosejte jedan deo brašna i dodajte so, napravite udubljenje i sipajte mlečnu smesu sa jajima, nakon toga dodajte i aktivirani kvasac. Velikom kašikom ili spatulom mešajte i dodajte od brašna, uvek prosejte kroz sito. Prebacite testo na radnu površinu i počnite da mesite. Što više mesite, to bolje. Dodajte od brašna, dok ne dobijete lepu, čvrstu loptu.
Korak 4: Namažite testo uljem i stavite ga u posudu. Pokrijte folijom ili krpom, ostavite na toplom da nadođe, ako vam soba nije ugrejana mnogo, možete uključiti rernu na 50 stepeni kad se ugreje, isključite je i stavite testo unutra da nadolazi.
Korak 5: Podelite testo na ukusno 6 delova, dva su jednake veličine. Razvijte ih na pravougaone kore iste veličine i namažite masalcem, uvijte svaku u rolat. Gotova dva rolata vucite sa strane i razvijte još dve kore, jednu po srednini isecite na trake i upletite tako što provlačite jednu ispod druge /orijentisaćete se po slici/. Namažite jedan rolat masalcem i stavite upletenu koru udozgo, isecite višak testa sa strane i ovako upleten rolat stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Uzmite drugu koru, isecite ivice po dužini i stavite drugi rolat po sredini, ukrštajte trakice odozgo. Ovaj rolat savijte u krug i stavite u unutrašnju stranu drugog.
Korak 6: Uzmite drugu veliku loptu testa i razvijte u veliku pravougaonu koru. Ako vam je teško i dobijete oblu koru, jednostavno je isecite na krajevima, da biste dobili kvadrat ili pravougaonik. Namažite maslacem i zamotajte u rolat, a rolat isecite na male rolatiće, širine oko 2 cm. Njih poteđajte po krajevima tave za pečenje.
Korak 7: Na kraju, od testa koje vam je ostalo oblikujte listove. Treba da razvučete koru. Isecite je na trouglove i stavite po 2 ili 3, između namažite maslacem. Cepajte po sredini i provlačite odozdo na gore oštri vrh. Listove stavite kako se vama dopada, a u centru napravite ružu od istog testa. Isecite krugove, malo ih preklopite i uvijte. Dobijenu ružu stavite u sredinu. Listove i ružu sam posula brašnom da bi ostali beli prilikom pečenja.
Korak 8: Gotovu pogaču pokrijte najlonom ili folijom i ostavite da nadođe, pazite da ne nadođe previše, to nije dobro, zato što će se fugure razliti. Kad bude gotova, namažite je umućenim žumancem, pomešanim sa malo ulja i vode. Pospite semenkama po vašem izboru.
Korak 9: Ugrejte rernu na 160 stepeni i stavite na najniži položaj. Pecite oko 40-45 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Korak 10: Kad izvadite pogaču, stavite je na rešetku da se ohladi i namažite masalcem, gde nema semenki.