Pršuta od telećeg srca

09/09/2018
"Za zaklete obožavaoce tankih predjela - pršuta, ali ne od filea, nego od srca "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano101
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Moram da priznam da sam skeptično pristupiila "materijalu" - srcu. Ali sam odlučila da probam i ruku na srce, ne žalim, naprotiv. Ponoviću.

Srce očistimo od žilica. Sečemo na pravougaone komade debljine oko 2-3 cm. Odgovarajuću posudu prelivamo morskom soli - ja sam stavila na đuvečaru. Komade mesa poređamo odozgo, ponovo pokrivamo solju. Stavljamo poklopac i ostavljamo tri dana na hladnom da upije so.

Trećeg dana prosipamo vodu koja se skupija, dobro operemo meso, bacamo so. Istu posudu punimo svežem vodom i vraćamo meso na tri sata.

Zapamtite - koliko dana meso stoji u morskoj soli, toliko dana se natopi u vodi.

Meso je gotovo za začine - u ravnom tanjiru pomešamo piskavicu sa malo čubara. Dobro uvaljamo, pritiskamo da mogu začini lepo da se zalepe. Kroz meso provučemo drveni ražnjić, stavljamo odgovarajuću vezu, zavežemo na 5-7 cm od kraja mesa. Okačimo na provetruvo meso - ako nemate provetrivo meso, delim svoje iskustvo - otvorena terasa, žica za sušenje veša i novine, učvršćene štipaljkama da ne dodiruju meso, tako ćete se zaštiti ptica koje budu dolazile, čekajte oko 7-8 dana. I imate neverovatno ukusno pršutu sa suuuper cenom!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar