Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača sa sirom i kvascem

Mekana pogača sa sirom i kvascem

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Mekana pogača sa sirom i kvascem
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
7
"Sve što želimo da znate o pripremi mekane pogače ćete naći u receptu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 300 g
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • voda - 150 ml
  • kvasac - 20 g
  • ulje - 5 supenih kašika
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • nadev
  • sir - 120 g
  • jaja - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od aktiviranog kvasca sa vodom, šećerom i 3 supene kašike brašna zamesimo testo zajedno sa ostalim sastojcima za njega.

Testo pokrivamo krpom i posipamo brašnom odozgo.

Nakon oko 40 minuta testo stavljamo na brašnom posutu radnu povšrinu i premesimo malo. Podelimo na 2 skoro jednaka dela. Jedan deo podelimo na još 4.

Oblikujemo loptice i razvijemo do veličine tanjira.

Svaku koru ređamo u pleh /30 cm/ namažemo uljem, sipamo sir i tako uradimo i sa ostale tri kore. Kore sečemo na 8 delova, ali ne do kraja.

Od svakog trougla - koru po koru hvatamo i vučemo sa strane, vaku sledeću takođe vučemo na razmaku od prethodne.

Drugi deo testa podelimo na jednake loptice.

Svaku loptu razvučemo rukom, namažemo uljem i sirom i ponovo oblikujemo loptu. Njih ređamo nakon oblikovanog venca od testa.

Od preostalog testa razvijemo koru, isečemo krugove i tri uvijamo u ružicu.

Ružice ređamo na prazno mesto između loptica.

Ovako oblikovanu pogaču ostavljamo pokrivenu krpom 20-ak minuta.

Nakon toga namažemo žumancem i uljem, posipamo susamom i pečemo na 180 stepeni 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: