Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Mamine sarmice od loze

Mamine sarmice od loze

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535762
Mamine sarmice od loze
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Jedan ukus, sa kojim smo odrasli i koji želimo da predamo i svojoj deci! Ne propustite da uživate u ovoj klasici"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, od svinjskog mesa
  • pirinač - 1 šolja
  • listoviu loze
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 1/2 struka
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 1 komad
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • nana
  • mirođija
  • bujon - 500 ml, domaći
  • ulje - 3 kašike
  • za sos
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • so
  • orasi
* merne jedinice

Način pripreme

U masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač i dolijte šolju bujona.

Nakon što ispari voda sklonite sa ringle i dodajte usitnjen svež paradajz i začinite solju, biberom i alevom paprikom, pospite nanom i mirođijom (od mame znam, da se u sarme od loze obavezno stavlja nena).

Uvijte sarmice i poređajte gusto u posudu za pečenje, odozgo poređajte nekoliko listova, dolijte ostatkom bujona, da se prekriju, pritisnite ih tanjirom, poklopite poklopcem i pecite oko sat ili dok ne bude gotovo.

Servirajte sa sledećim sosom: U kiselo mleko dodajte istucani beli luk sa solju, dodajte orahe i promešajte. Sipajte u sos i 1-2 kašike bujona u kome su se pekle sarme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: