Način pripreme
Krompir se oljušti, seče na četiri dela i kuva se u posoljenoj vodi. U istoj vodi se blanširaju 2-3 minuta prepolovljene tikvice po dužini, kojima smo odsekli po malo od oba kraja. Posle ih ocedimo od vode i izdubimo im unutrašnjost.
Još vruć krompir izgnječimo dobro viljuškom, dodajemo unutrašnjost tikvica isečenu na sitno, namrvljeni sir, jaja, malo soli - ako ima potrebe i pola omekšalog maslaca. Dobro promešamo. Smeom lagano punimo posoljene tikvice.
Stavljamo ih u posudu za pečenej namazaanu uljem i oko tikvica stavljamo ostatak nadeva, sipamo malo bujona u kome su se kuvali krompir i tikvice.
Preko njih stavljamo ostatak maslaca i prelivamo sa malo ulja. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni.
Serviraju se sa kiselim mlekom, začinjenim belim lukom, mirođijom i solju.