Način pripreme
Operite i očistite tikvice, sklonite drške i isecite mali deo s kraja.
Luk oljuštite, operite i isecite na sitno.
Isecite tikvice na polovine i izdubite viljuškom njihovu unutrašnjost, pri čemu dno i zidovi treba da ostanu celi. Tikvica treba da dobije oblik čamca.
U posudu stavite mleveno meso, paradajz, alevu papriku, biber i so. Unutrašnjost tikvica sitno iseckajte, stavite je u posudu kod ostalih sastojaka i pospite suvim peršunom, maslinovim uljem, kuminom i sa malo origana.
Operite pirinač hladnom vodom i dodajte ga u posudu. Zamesite sve veoma dobro rukama, tako da se mleveno meso spoji s pirinčem i svim začinima.
Ovom smesom napunite izdubljene čamce od tikvica.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Poređajte punjene tikvice u posudu za pečenje, sipajte bujon i stavite u rernu.
Pecite tikvice oko 45 minuta dok ne omekšaju i dok pirinač ne bude gotov.
Ako primetite da tikvice kreću odozgo da pregorevaju, pokrijte ih aluminijumskom folijom.
Servirajte čamce od tikvica sa isečenim svežim peršunom i ljutom papričicom za raskoš.