Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Retro pogača Veženi jastuk

Retro pogača Veženi jastuk

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Retro pogača Veženi jastuk
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Još jedno remek-delo kulinarske umetnosti"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 550 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 4 komada (dva žumanca za premazivanje)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • ulje - 5 supenih kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • brašno - oko 1.2 kg (+100 g za mešnju)
  • sir - 200 g
  • maslac - 100 g, za premazivanje kora
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktiviranje kvasca

Ugrejte sveže mleko, probajte prstom, treba da stoji bez problema, a da nije vrelo ili mlako. U keramičku posudu sipajte oko 100 ml, dodajte dve kašike šećera, kockicu kvasca. Mešajte da se šećer rastopi i pospite brašnom - oko 2 supene kašike. Nije greška amo mešate, čak se brže aktivira kvasac, u većini slučajeva samo posipam brašnom i pokrivamo posudom zato što za to vreme radim sa ostalim sastojcima.

2. Mešanje jaja sa ostalim sastojcima

U posudu razbijte jaja, odvojite dva žumanca za premazivanje u posebnu posudu ili čašu. U jaja dodajte kiselo mleko i lepo mutite, sipajte i preostalo sveže mleko sa uljem.

3. Prosevanje brašna i mešnja

Prosejte jedan deo brašna tri puta i dodajte so, napravite udubljenje i sipajte smesu od jaja, nakon toga dodajte kvasac. Počnite da mešate velikom kašikom dok možete dodajte brašno kroz sito, tako ubacujete više vazduha i testo postaje raskošno, mekano i vazdušasto, a kad se pogača ispeče ona se topi u ustoma i ima niti, a nije skupljena. Počnite da mesite testo na radnoj površini ili stolu, dodajte po malo od brašna dok ne dobijete glatno srednje tvrdo testo.

4. Nadolaženje testa

Testo namažite uljem i vratite u posudu u kojoj ste ga mesili. Pokrijte folijom ili krpom, ostavite na toplom da nadođe. Ako žurite možete uključiti rernu na 40-50 stepeni, kad se ugreje isključite je i stavite pogaču da nadolazi. Druga varijanta je u šerpi sa vrelom vodom, iznad nje stavite posudu sa testom.

5. Oblikovanje pogače

Podelite testo na ukupno 6 delova, tri veća (duplo veća) a ostala 3 manja. Razvucite jedan veliki deo na pravougaonu koru, namažite maslacem i posipte sirom. Uvijte u rolat i stavite sa strane. Druga dva velika dela testa oblikujte na isti način. Imate 3 jednako oblikovana rolata, namažite ih maslacem odozgo. Od manjite delova testa takođe razvucite 3 elipsaste kore. Svaku isecite po sredini i po dužinite na jednake trake (široke i duge). Počnite da pletete prvo jednu koru, kvatate sa dva prsta prvu traku, podižete i provlačite drugom trakom. Ovako ispleteno koru premestite na jedan rolat, savijte ivice nadole. Druga dva dela oblikujte na isti način ali prilikom stavljanja na rolate, okrenite koru sa pletenicom naopako, tako dobija sasvim drugačiji izgled.

6. Nadolaženje pogače i pečenje

U odgovarajućem plehu, obloženim papirom za pečenje stavite tri ispletena rolata sa sirom, u centar stavite prvi rolat koji sa neokrenutom korom. Ostavite pogaču pokrivenu da nadođe. Kad se udvostruči namažite je umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Pospite semenkama po izboru i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu boju, oko 40 minuta. Kad je izvadite namažite je maslacem dok je još topla i stavite na rešetku da se ohladi. Sa ovom efektnom pogačom, koja igleda kao veženi jastuk, setićete se detinjstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: