Način pripreme
Belanca treba da budu hladna, iz frižidera. Odvojite belanca od žumanaca pažljivo da ne padne ni kap žumanaca sa njima. Mutite ih mikserom na sporoj brzini 1 minut, posle povećajte bezinu.
Počnite da dodajemo kristal šećer kašiku po kašiku po ivicama posude, a ne u sredinu smese. Kad dobijete sneg, smanjite obrtaje i dodajte šećer u prahu u delovima, u poslednji deo dodajte i vanilu.
Da biste kvalitetnije umutili šećer sa belancima, stavite posudu u posudu sa toplom vodom. U špric sipajte smesu i oblikujte puslice u oblik koji želite, na rastojanju jedna od druge, u plehu, obloženim papirom za pečenje.
Pospite krupnije samlevenim orasima i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 70-80 stepeni oko 1 i po, a posle ih ostavite u isključenoj rerni 15 minuta. Poređajte ih u odgovarajući poslužavnik ili tanjir.
Glavna pravila koja treba da poštujete prilikom pripreme puslica:
- Posuda u kojoj mutite belanca treba da bude metalna ili staklena;
- Posuda ne treba da bude masna ili mokra, nego dobro oprana i potpuno osušena;
- Ne treba da ima delova žumanaca u belancima;
- Ako želite da puslice budu mekše unutra počnite da dodajete šećer pre nego što belanca postanu sneg. Ako želite da budu tvrđe, sačekajte da belanca postanu sneg i onda počnite da dodajete šećer.
- Nemojte dugo ostavljati belanca da stoje do dodavanja šećera, zato što unutra počinju da se stvaraju mehurići sa vazduhom pečene puslice pucaju i nakon toga padaju;
- Na jedno belanca stavite - 40 g sitnog kristal šećera i 40 g šećera u prahu.
- Garantovan uspeh je u staklenoj suvoj posudi, prstohvat soli i nekoliko kapljica sirćeta.