Način pripreme
Šarana očistite i lepo operite. Kad ga očistite, posolite ga spolji i iznutra. Možete takoše posuti spolja i iznutra sa malo bibera i sokom od limuna. Šarana ostavite sa strane. Luk isecite sitno. Za to vreme isecite sitno paprikek. Kad luk dobije svetložutu boju u njega dodajte pečurke.
Ponovo dinstajte. Dodajte i pirinač. Pržite malo, nakon toga dodajte 6-7 supenih kašika tople vode. Pirinač treba da upije tečnost. Kad upije tečnost dodajte i suvo grožđe. Nadev začinite sa malo bibera i sitno iseckanog peršuna.
Promešajte lepo i skinite sa vatre. Gotovim nadevom punite šarana. Nakon toga pripremite testo za šarana. Prosejte brašno. U njemu napravite udubljenje i razbijte jaje. Dodajte ulje, sirće i so. Možete staviti malo soli. Nakon toga postepeno dodajte i vodu.
Zamesite testo. Od gotovog testa razvucite koru. Ostavite malo testa za ukras. Šarana uvijte u testo, ivice testa ostavite ispod ribe. Punjenog šarana stavite u pleh, namazan uljem i posut brašnom .Od preostalog testa napravite ukras. Odozgo namažite testo sa malo ulja.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta. Korica šarana treba da porumeni. Kad bude gotov, izvadite ga iz rerne i pospite vodom, uvijte nekoliko minuta.