Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Ribnik»Ribnik za Nikoljdan

Ribnik za Nikoljdan

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Ribnik za Nikoljdan3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Ovog Nikoljdana ćete pomutiti um gostima sa ovim veličastvenim ribnikom za Nikoljdan"

Potrebni sastojci

  • za šarana
  • riba - 1 šaran
  • luk - 2 mal glavice
  • pečurke - 10 komada
  • pirinač - 2 - 3 supene kašike
  • suvo grožđe - 2 supene kašike
  • ulje
  • peršun
  • limun - sok
  • biber
  • so
  • za testo
  • brašno - oko 2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 2 supene kašike
  • sirće 1 kašičica
  • so - 1 kašičica, ravna
  • voda - oko 1/2 šolje mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Šarana očistite i lepo operite. Kad ga očistite, posolite ga spolji i iznutra. Možete takoše posuti spolja i iznutra sa malo bibera i sokom od limuna. Šarana ostavite sa strane. Luk isecite sitno. Za to vreme isecite sitno paprikek. Kad luk dobije svetložutu boju u njega dodajte pečurke.

Ponovo dinstajte. Dodajte i pirinač. Pržite malo, nakon toga dodajte 6-7 supenih kašika tople vode. Pirinač treba da upije tečnost. Kad upije tečnost dodajte i suvo grožđe. Nadev začinite sa malo bibera i sitno iseckanog peršuna.

Promešajte lepo i skinite sa vatre. Gotovim nadevom punite šarana. Nakon toga pripremite testo za šarana. Prosejte brašno. U njemu napravite udubljenje i razbijte jaje. Dodajte ulje, sirće i so. Možete staviti malo soli. Nakon toga postepeno dodajte i vodu.

Zamesite testo. Od gotovog testa razvucite koru. Ostavite malo testa za ukras. Šarana uvijte u testo, ivice testa ostavite ispod ribe. Punjenog šarana stavite u pleh, namazan uljem i posut brašnom .Od preostalog testa napravite ukras. Odozgo namažite testo sa malo ulja.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta. Korica šarana treba da porumeni. Kad bude gotov, izvadite ga iz rerne i pospite vodom, uvijte nekoliko minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti