Pletena pogača

10/12/2018
"Savršena pogača za praznik!"
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije9
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano361
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 25 g
  • voda - 400 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 2 supene kašike
  • svinjska mast - 2 supene kašike
  • tipsko brašno - 800 g
  • žumance - za premazivanje
  • maslac - za premazivanje između kora
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml mlake vode izmrvite kvasac sa šećerom i kad nadođe sipajte u tipsko brašno, sipano u pleh. Dodajte so, preostalu vodu, rastopljeni maslac i mast, zamesite srednje meko testo.

Ostavite na toplom da nadođe 1 sat. Podelite ga na 3 dela i svaki razvucite na koru prečnika pleha.

Rastopljenu mast namažite na kore uz pomoć četke i poređajte jednu na drugu.

Isecite na 8 trouglova, a svaki od njih isecite na tri dela, nemojte ići do vrha. Upletite tri trake u pletenicu, posle savijte dva kraja i podignite odozdo da se dobije punđa i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Ostavite da nadođe još 30 minuta, namažite umućenim žumancem i pecire u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.

Ako je potrebn pokrijte folijom da ne zagori.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar