Način pripreme
Operemo pasulj i stavljamo ga da se kuva zajedno sa dimljenim svinjskim rebrima i tri šargarepe, isečene na koclke, dodajemo kašičicu soli.
U ekspres loncu ih kuvam oko 30-35 minuta, ali zatvaram ga nakon što voda provri.
Sklanjam sa ringle i čekam da izađe pare, kad dižem poklopac. Vi možete da stavite šerpu pod tekuću hladnu vodu i da podignete poklopac, a za najveću bezbednost možete da sačekate da sama izbaci vazduh.
Dok se pasulj kuva zaprži se sitno isečen luk dok ne omekša. Nakon toga se dodaje brašno u luk i meša se, to će upiti masnoću nakon čega se dodaje aleva paprika.
Malo nakon toga sipa se bujon od pasulja, 4-5 kutlača, da bude gusta smesa, ali treba intenzivno da se meša da se ne stvore grudvice.
Vade se kosti od rebara, ostavlja se samo meso u pasulju. Pasulj ima predivnu dimljenu aromu.
Dobijena gusta čorba od luka, brašna i aleve paprike se sipa u pasulj i ostavlja se da vri 10 minuta, kad se dodaje još soli po ukusu i nana. Pasulj čorba je spremna za serviranje, dekoriše se peršunom.