Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slepljeni kolači»Slatki medvedići i prasići iz bakinog notesa

Slatki medvedići i prasići iz bakinog notesa

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
140412k
Slatki medvedići i prasići iz bakinog notesa
Fotografije: Monika Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
30
"Otvaramo notes i gledamo - Recept za slatke medvediće - kako da ih ne pojedeš?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 - 500 g
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • med - 2 supene kašike
  • vanila - 1 komad
  • cimet - 1 supena kašika
  • soda - 1/2 kašičice, pomešana sa sirćetom
  • marmelada - ili džem
* merne jedinice

Način pripreme

Ovi keksići su naše bake nazivale medvedići, ali danas deci liče na prasiće, tako da svako može da ih naziva kako želi.

U početku dobro umutimo jaja sa šećerom dok ne dobijemo gladak i mekan krem, nakon toga u njega dodajemo 1/3 brašna i nastavljamo da mutimo mikserom.

Postepeno dodajemo ulje, cimet, vanilu, med, so i preostalo brašno, njega ne stavljamo celo, nego koliko nam je potrebno da dobijemo glatko testo koje se ne lepi. Pokrivamo ga krpom i ostavljamo da odstoji 15 minuta.

Podelimo testo na dve lopte i razvučemo tanko, koliko želimo da keks bude tanak. Isečemo krugove grlom šolje i stavljamo polovinu da se peče dok ne promene boju (ne treba mnogo da se prepeku). Na preostalima napravimo oči, širom slamčicom ili poklopcem od paste za zube.

Isečene komade malo pokvasimo i pritiskamo sa strane za uši medvedića, a od testa koje ostaje oko isečenog keksa možemo napraviti i nos i zalepiti ga na isti način.

Pečemo i drugu porciju keksića i zalepimo ih slatkom, gustim (ja sam koristila slatko od višanja). Prvog dana su mnogo hrkavi i tvrdi, ali ako ih ostavite dan ili dva, omekšaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: