Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača za Sveta Petku

Praznična pogača za Sveta Petku

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Praznična pogača za Sveta Petku3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Veoma ukusna praznična pogača za Sveta Petku, koju ne možete odbiti"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance /žumance za premazivanje/
  • kvasac - 20 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 150 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 1/2 kašičice
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac stavljamo u posudu sa mlakim mlekom, šećerom i 2-3 supene kašike od brašna. Nakon oko 20 minuta kvasac se aktivira i zamesimo testo sa brašnom i ostalim sastojcima za pogaču.

Lepo je da na kraju mešenja testo udarimo o radnu površinu bar 50 minuta, nakon toga ga prebacujemo u posudu i pokrivamo najlonom ili krpom.

Ostavljamo testo da nadođe na toplom oko 30 minuta. Kad bude gotovo premesimo ga malo na radnoj površini, posutoj brašnom. Delimo na dva jednaka dela. Svaki deo podelimo na još 4 jednaka dela. Dobijamo ukupno 8 jednakih delova.

Uzimamo jedan od njih i razvijemo na elipsu oko 20-23 cm dužine. Nakon toga namažemo uljem i stavljamo sa strane. Razvijemo na isti način drugi deo testa koji stavljamo na prvi. Namažemo i njega odozgo uljem i od dve razvučene kore uvijamo rolat. Na isti način radimo i sa druga dva dela, na kraju dobijamo četiri jednaka rolata.

Ivice svakog rolata sečemo na oko 5 cm. Poravnat rolat sečemo na četiri trolugla. Dobijene trouglove od svih isečenih rolata ređamo po ivici pleha, prečnika 28 cm.

Odsečene ivice rolata ređamo u sredinu. Ovako oblikovanu pogaču pokrivamo i stavljamo na toplo mesto da nadođe oko 25 minuta.

Nakon toga pogaču namažemo umućenim žumancem, mlekom i uljem. Oblikovanu pogaču stavljamo u hladnu rernu, uključenu na 180 stepeni. Pogaču pečemo oko 40 minuta.

Pečenu pogaču pokrivamo krpom i odozgo posipamo sa nekoliko kapljica vode. Nakon oko 10-15 minuta praznična pogača za Sveta Petku je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: