Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa šećerom, dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Zamesite meko testo koje se ne lepi i ako je potrebno dodajte ili oduzimajte brašno. Ostavite da nadođe. Za to vreme pripremite tri nadeva.
Isecite jagnjeće meso što je mouće sitnije, isecite sitno zelenu papriku, jedan paradajz, čen belog luka i pola peršuna. Sve lepo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu i posolite, još uvek mešajte.
Začinite mleveno meso crvenom paprikom, drugim paradajzom i preostalim peršunom. Posolite i promešajte lepo.
Kačkavalj izrendajte u posebnu psudu i stavite sa strane. Sudžuk isecite na kolutove. Kad testo nadođe, podelite ga na 2 lopte za 2 pidea. Možete napraviti samo 1 ukoliko imate peć gde je možete ispeći.
Osim toga, samo podizanje je teško, zato što vam se pida može raspasti. Profesionalci imaju velike drvene lopate i uz pomoć njih stavljaju pidu u peć.
Ali pošto mi pećemo u rerni u plehu, potrebno je da napravimo dva mala pidea. Razvijte u oblik elipse, treba da bude debljine ne više od 0.5 mm.
Kad testo dobije željeni obik, u jedan kraj stavite smesu od mesa, a u drugi od mlevenog mesa i po sredini stavite rendani kačkavalj i odozgo komade sudžuka.
Pažljivo savijte ivice pide na gore po celoj površini, od dva suprotna kraja ih stisnite prstima da se zalepe. Ako dobijete veću, ružnu loptu, možete je slobodno otkinuti.
Pažljivo prenesite pide na pleh i pecite u prethodnol ugrejanoj rerni na 230 stepeni oko 10-15 minuta. Ako imate jaja, po želji pred kraj pečenja možete razbiti po jedno jaje u svaki pide.
Ako pravite po prvi put, savetujem vam da nakon razvijanja premestite na pleh i onda da stavljate nadev. Pecite dok ivice ne dobiju lepu boju. Kad izvadite obavezno namažite maslacem. Gotove pidee isecite na male komade i jedite tople.
Nema ništa ovako ukusno! Neka vam je slatko!