Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Pečeni zec sa majonezom

Pečeni zec sa majonezom

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeni zec sa majonezom
Fotografije: Diana Kostova
5 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Ko zna da je savršena glazura za zeca majonez, zna i o kakvoj je đakoniji reč"

Potrebni sastojci

  • zec - 1, 5 kg, domaći
  • kiseli krastavčići - sok iz dve tegle
  • crni luk - 1 glavica
  • krompir - 4 - 5 komada
  • zelene paprike - 1 komad
  • šaragrepa - 1 - 2 komada
  • kisela pavlaka - 6 - 7 kašika
  • topljeni sir - 50 g
  • majonez - 250 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • biber - 1/2 kašičice, mleveni
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Ako je zečije meso bilo unapred zamrznuto u zamrzivaču ispašće još krhkije.

Zec se iseče na porcije, stavlja se u odgovarajuću posudu i preliva se sokom od kiselih krastavčića. Ova marinada je po receptu bugarskog kuvara Ivana Zvezdeva i pogodna je za zečetinu, svinjetinu, teletinu, jagnjetinu i piletinu.

Tako pripremljena zečetina se pokriva i ostavlja se da se marinira bar 12 sati ili više.

Nakon što se meso mariniralo, ocedi se i maže smesom napravljenom od pavlake, topljenog sira, gnječenih čenova belog luka, majonezom, solju i biberom po ukusu.

Na dno glinene posude se stavljaju 1-2 kašike smese od majoneza i raspoređuju se ravnomerno.

U posudi se pomešaju isečen krompir, crni luk, šargarepa i paprika, prelivaju se maslinovim uljem i mlevenim biberom i promešaju se.

Prabacuju se u đuvečaru.

Odozgo se poređa zečije meso i raspoređuje se preostala smesa od majoneza. Posuda se prekirva aluminijumskom folijom i poklapa se poklopcem.

Peče se u rerni na 250 stepeni oko jedan sat.

Posle se sklanjaju poklopac i folija, rerna se smanjuje i zapeče se još 20-30 minuta dok korca ne postane zlatasta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: