Pirinač i spelta sa paprikama u slatko-kiselom sosu

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
100
656
01/02/2019
"Spremni smo na svakave eksperimente u kuhinji, posebno ako su toliko uspešni kao ovaj pirinač sa speltom i paprikama u slatko-kiselom sosu!"
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano111
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 100 g
  • spelta - 100 g
  • paprike - 1 - 2 sveže
  • luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike, ekstra devičansko
  • kokosov šećer - 1 kašika ili javorov sirup
  • jabukovo sirće - 2 - 3 kašike i 50 ml, belo vino
  • bosiljak - ili peršun
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sipajte bujon ili vodu na jaku vatru kada provri dodajte pirinač i speltu.

Promešajte pirinač kašikom, da ne zagori. Kada su skuvani procedite višak tečnosti i dodajte so i biber po vašem ukusu, maslinovo ulje ili kokosovo ulje i poklopite na nekoliko minuta.

U međuvremenu operite i isecite paprike na ivice i luk - na šajbne. Zagrejte nelepljivi tiganj i dodajte paprike i luk. Začinite solju i biberom i pospite kokosovim šećerom ili javorovim sirupom.

Održavajte visoku temperaturu i kuvajte povrće nekoliko minuta mešajući skoro neprekidno špatulom dok paprike ne postano skoro karamelizovane.

U tom trenutku sipajte sirće i/ili belo vino (ja ne volim mnogo kiselo zato dodajem i belo vino umesto samo sirće) u dno tiganja i smanjite odmah vatru. Nastavite da kuvate još 2 ili 3 minuta, dok paprike ne budu gotove, ali još blago hrskave. Isključite, dodajte bosiljak ili peršun, kao i malo maslinovog ulja.

Oblikujte rižoto pomoću prstena i servirajte sa malo paprika u slatko-kiselom sosu i čašom dobo ohlađenog belog vina!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar