Način pripreme
U 100 ml vode pomešajte suvi kvasac zajedno sa šećerom i ostavite da nadođe. Brašno prosejte u pleh i napravite udubljenje.
Sipajte kvasac, preostalu vodu, so i ulje. Zamesite testo i ostavite na toplom 30 minuta da nadođe. Podelite na dva dela.
Od prvog otkinite loptice, oblikujte fitilj oko 30 cm i dva kraje zavežite u kravaj. Poređajte na papir za pečenje.
Od drugog testa otkinite dve loptice i ponvo oblikujte duge fitilje i uvijte ih u uže.
Operite paru i uvijte u aluminijumsku foliju i staivte u srednju loptu od testa za pogaču. Fitilje stavite pored lopte u sredinu i ivice povežite.
Namažite pogaču uljem i pospite semenkama. Odozog možete ukrasiti krstom, napravljenim od testa, zamešenim sa vodom, brašnom i soli.
Pecite u ugrejanoj rereni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Servirajte na prazničnoj trpezi u išćekivanju Hristovog rođenja.