Način pripreme
Skuvajte krompir sa korom u posoljenoj vodi. Oljuštite i izgnječite u pire, dodajući sitno isečen luk, selen, biber, jaje i so. Zamesite sve dobro i stavite u frižider bar na jedan sat.
Za to vreme napravite nadeve. Narendajte šargarepu i prelijte je sa kašičicom suncokretovog ulja. Dodajte prstohvat soli, kumin i prstohvat aleve paprike. Promešajte dobro i ostavite šargarepu da se marinira.
Odvojte od kostiju i iseckajte na sitno masline. Oljuštite i isecite paprike na male kocke. Oljuštite i isecite na sitne kocke i paradajz.
Četkom namažite silikonske kalupe za tartalete (ili mafine).
Namažite i ruke uljem i oblikujte male loptice od krompir smese. Stavite ih u kalupe i blago pritisnite u sredini da se formira udubljenje.
Zapecite na 200 stepeni dok ivice ne porumene i napunite svaku tartaletu različitim nadevom. Pecite još nekoliko minuta dok se nadev ne glazira.
Pažnja: Tartalete se vade iz kalupa samo nakon što su se potpuno ohladile, inače postoji opasnost da se polome. Za ljubitelje jakih ukusa servirajte sa sosom od belog luka.