Način pripreme
Oljušteni patlidžan i tikvice sečemo na kockice (strana ne treba da bude veća od 1 cm). Luk sitno iseckamo. šargarepu izrendamo, beli luk takođe sitno iseckamo, oljuštimo paradajz i izrendamo. Da bi bilo lakše, luk isečemo na komade, šargarepu na debele krugove i sve to sameljemo u blenderu.
U dubokom teflonskom tiganju (ili drugoj odgovarajućoj posudi) ugrevamo ulje, dodajemo patlidžan i tikvice, posolimo i dinstamo ispod poklopca 10 minuta na umerenoj vatri. Posle dodajemo luk i šargarepu.
Dinstamo smesu još 10 minuta. S vremena na vreme mešamo da ne zagori. Posle dodajemo beli luk i paradajz (ili paradajz pire) sve ponovo promešamo i dinstamo još 20 minuta.
Kad se ohladi, smesu pasiramo štapnim mikserom ili u blenderu. U gotovu smesu pre pasiranja možemo dodati sitno iseckan peršun i biber. Osim toga možemo dodati i kašičicu šećera ili meda - bude još ukusnije.
Ovaj kavijar možemo servirati kao prilog, kao salatu ili namazan na debelo na tanku krišku hleba - kao sendvič.