Način pripreme
Kičri je indijsko jelo koje, prema drevnoj indijskoj nauci o životu, Ajurvedi, ne samo da balansira sve doše, ali i ne opterećuje telo, već naprotiv - potpomaže pročišćavanje i reguliše izbacivanje nepotrebnih materija iz tela.
Sočivo i Basmati pirinač potopite u vodu na najmanje sat vremena. Dve kašike ghija stavite u šerpu pa na umerenu vatru. Kada se maslac zagreje, dodajte zrna kumina i slačice i mešajte oko 30 sekundi ili dok zrna ne puknu od toplote. Znak da se to desilo je zvuk kao pucanje kokica, ali znatno slabiji.
Zatim u šerpu isipajte sočivo i pirinač, zajedno sa vodom. Smesi dodajte i ostale začine, a zatim nakon 30-40 sekundi aktivno mepajte, kako bi se začini ravnomerno rasporedili, ali ta faza ne treba da traje predugo, kako sastojci ne bi izgoreli.
Isipajte ključalu vodu i poklopite na 10 minuta i nikako ne mešajte i ne dižite poklopac.
Kada prođu 10 minuta, možete da sklonite poklopac i da promešate, ali jelo treba da ostane na umerenoj vatri oko 20-25 minuta. Jelo je gotovo kada pirinač i sočivo dobro omekšaju. Cilj je da budu dobro skuvani i blago vodnjikavi.
Najukusnije i najkorisnije je da se odmah konzumira nakon spremanja.