Kičri pirinač po ajrvedi

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
575211
Kičri pirinač po ajrvedi
Fotografije: Tanja Radmanovac
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Najukusniji pirinač - ukusan, aroamtičan i koristan"

Potrebni sastojci

  • basmati pirinač - 100 g
  • sočivo - 100 g, crveno
  • ghi - 2 kašike, pročišćeni maslac
  • kumin - 1 kašičica, zrna
  • slačica - 1 kašičica, zrna
  • kari - 2 kašičice
  • so - 1 1 kašičica
  • voda - 700 ml, ključala
* merne jedinice

Način pripreme

Kičri je indijsko jelo koje, prema drevnoj indijskoj nauci o životu, Ajurvedi, ne samo da balansira sve doše, ali i ne opterećuje telo, već naprotiv - potpomaže pročišćavanje i reguliše izbacivanje nepotrebnih materija iz tela.

Sočivo i Basmati pirinač potopite u vodu na najmanje sat vremena. Dve kašike ghija stavite u šerpu pa na umerenu vatru. Kada se maslac zagreje, dodajte zrna kumina i slačice i mešajte oko 30 sekundi ili dok zrna ne puknu od toplote. Znak da se to desilo je zvuk kao pucanje kokica, ali znatno slabiji.

Zatim u šerpu isipajte sočivo i pirinač, zajedno sa vodom. Smesi dodajte i ostale začine, a zatim nakon 30-40 sekundi aktivno mepajte, kako bi se začini ravnomerno rasporedili, ali ta faza ne treba da traje predugo, kako sastojci ne bi izgoreli.

Isipajte ključalu vodu i poklopite na 10 minuta i nikako ne mešajte i ne dižite poklopac.

Kada prođu 10 minuta, možete da sklonite poklopac i da promešate, ali jelo treba da ostane na umerenoj vatri oko 20-25 minuta. Jelo je gotovo kada pirinač i sočivo dobro omekšaju. Cilj je da budu dobro skuvani i blago vodnjikavi.

Najukusnije i najkorisnije je da se odmah konzumira nakon spremanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: