Način pripreme
1. Za bujon očistite povrće i iseckajte ga. Propržite u malo maslinovog ulja 10 minuta na tuhoj-umerenoj vatri. Stavite kosti i glavu od ribe i oljušteni deo škampa.
Sipajte vodu, začinite solju i pojačajte vatru na maksimum. Počeće da izlazi pena koju treba da skidate. Nakon što vri 2-3 minuta, smanjite vatru ponovo da bude umerena i kuvajte 25 minuta, nakon toga procedite bujon.
2. Iseckajte sitno povrće za osnovu supe i propržite i njih u maslinovom ulju i malo soli 10 minuta ili dok ne omekšaju i dok ne počnu da dobijaju boju. Sipajte brendi i rendani paradajz i kuvajte još 5 minuta.
3. Stavite školjke na kratko u vrelu vodu dok se ne otvore - onda bude mnogo brzo. Odmah ih izvadite rešetkastom kašikom i odvojite ljuštire. Stavite ih u sofri za čorbu i zajedno sa oljuštenim škampima. Možete sačuvati nekoliko celih škampa za ukras čorbe. Ja sam zamalo zaboravila i jedva da sam odvojila po jednu školjku po porciji.
4. Sipajte proceđeni aromatični bujon i kuvajte 5 minuta sve zajedno, nakon toga pasirajte dok ne dobijete galatku smesu.
Čorbu servirajte toplu.
Prijatno!
Savet: Za gušću supu ne stavljate sav bujon, nego malo više od pola. Preostali zamrznite i koristite za drugo jelo kada želite.
Po želji u čorbu možete dodati i 200 ml pavlake za kuvanje.