Pirinač s paradajzom i škampima

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
20/04/2019
"Šaka škampa i običan pirinač sa paradajzom se pretvara u gurmanski predlog za izelice "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano105
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 350 g
  • paradajz pire - 400 g
  • škampi - 300 g, neoljušteni, mali
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • paprika - 1 komad, zelena
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
  • celer u prahu - 1 prstohvat
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Škampi se oljušte i glavice im se skuvaju 15 minuta u oko 600 ml vode sa malo soli i dve kašike maslinovog ulja.

2. Pirinač se opere dobro od skroba i ostavlja se natopljen u hladnoj vodi dok ne dođe vreme da se koristi. Za taj recept je dobro da koristite vrstu - bomba.

3. Luk, paprika i beli luk se usitne i zaprže u ostatku maslinovog ulja sa prstohvatom soli dok luk ne postane prozračan. Tada se sipa pire od pradajza, a minut nakon toga i oceđe pirinač.

4. Sipa se vruć i proceđen bujon od škampa, pri čemu se odmeri tečnost u odnosu odgovarajućem vrsti pirinča koji koristite (ako je neophodno dodaje se voda). Dodaje se još malo vode i celer u prahu i kuva se oko 18-20 minuta na umerenoj vatri pri zatvorenom poklopcu (ili dok se tečnost ne upije).

5. Pet minuta pre nego što je jelo gotovo stavljaju se i oljušteni škampi. Nakon sto se skloni sa vatre, pirinač se ostavlja da odstoji 5 minuta pre nego što se servira.

Svaka porcija se garnira sa četvrtinom limuna.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar