Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pirinač na Tiganju»Pirinač s paradajzom i škampima

Pirinač s paradajzom i škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Pirinač s paradajzom i škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
20/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Šaka škampa i običan pirinač sa paradajzom se pretvara u gurmanski predlog za izelice"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 350 g
  • paradajz pire - 400 g
  • škampi - 300 g, neoljušteni, mali
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • paprika - 1 komad, zelena
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
  • so - po ukusu
  • celer u prahu - 1 prstohvat
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Škampi se oljušte i glavice im se skuvaju 15 minuta u oko 600 ml vode sa malo soli i dve kašike maslinovog ulja.

2. Pirinač se opere dobro od skroba i ostavlja se natopljen u hladnoj vodi dok ne dođe vreme da se koristi. Za taj recept je dobro da koristite vrstu - bomba.

3. Luk, paprika i beli luk se usitne i zaprže u ostatku maslinovog ulja sa prstohvatom soli dok luk ne postane prozračan. Tada se sipa pire od pradajza, a minut nakon toga i oceđe pirinač.

4. Sipa se vruć i proceđen bujon od škampa, pri čemu se odmeri tečnost u odnosu odgovarajućem vrsti pirinča koji koristite (ako je neophodno dodaje se voda). Dodaje se još malo vode i celer u prahu i kuva se oko 18-20 minuta na umerenoj vatri pri zatvorenom poklopcu (ili dok se tečnost ne upije).

5. Pet minuta pre nego što je jelo gotovo stavljaju se i oljušteni škampi. Nakon sto se skloni sa vatre, pirinač se ostavlja da odstoji 5 minuta pre nego što se servira.

Svaka porcija se garnira sa četvrtinom limuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: