Način pripreme
Prvo se pripremaju škampi, da se ohlade, zato što se supa servira hladna.
U šerpi se zagreva maslinovo ulje, škampi se očiste i zaprže 1-2 minuta dok ne postanu balgo zlatasti. Na kraju se posole i sklone se sa vatre, pri čemu se stavljaju na salvetu da može da upije masnoću koja je ostala na njima. Ostavljaju se sa strane dok se ne ohlade.
Priprema se supa: paradajz se popari vrelom vodom oko 5-10 sekundi, nakon toga se ljušti. Jedan paradajz se sele na male kocke (dokle je to moguće). Celer se seče na parčiće, nakon njega i šargarepa i nakon toga se pasiraju zajedno sa preostala četiri paradajza i dodaju se kocke paradajza.
Beli luk i luk se seku na veoma sitne parčiće i dodaju se u supu. Krastavac se seče na male kocke i takođe se dodaje.
Skroz na kraju se stavljaju so i šećer (zbog paradajza) i sve se promeša. Na kraju se za raskoš stavljaju i na sitno iseckane paprike, koje se sjajno kombinuju s paradajzom.
U gaspačo se dodaju i škampi, pri čemu može da se servira sa kockom leda.