bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Klasična lazanja Bolonjeze

Klasična lazanja Bolonjeze

Klasična lazanja Bolonjeze
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 11
28/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno100 min.
Porcije8
"I baka zna da vas pozove na klasičan koncert, ali da li baka zna kako se priprema klasična lazanja bolonjeze"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom bešamel sosa. Ugrejte maslac u dubokoj posudi na vatri dok se ne rastopi. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Propržite brašno kratko, dok ne dobije zlatnu boju.

Počnite da sipate sveže mleko u etapama da se ne stvore grudvice. Mešajte uz neprestano dok se sos bešamel ne zgusne potpuno. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ostavite sos da vri na umerenoj vatri na kratko i skinite sa vatre.

Počnite sa sosom bolonjeze. Isecite luk i čen belog luka sitno. Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi, stavite luk i beli luk, posolite i dinstatjte dok ne omekša. Nakon toga dodajte mleveno meso i pržite, u isto vreme drobite drvenom kašikom. Začinite biberom i kuvjate dok se mleveno meso ne izdrobi i ne dobije zlatnu boju.

Isecite struk celera i list svežeg bosiljka sitno i dodajte u sos. Sipajte sok od paradajza, paradajz iz konzerve i paradajz pire. Dodajte i kašičicu šećera da balansirajte kiseli ukus paradajza. Promešajte sve dobro i ostavite sos da vri i da se redukuje. Kad tečnost iz paradajza ipsari, sipajte belo vino i kuvajte još nekoliko minuta.

Počnite da ređate lazanju, prvo stavite sloj kora za lazanje na dno pleha. Pokrijte obilno sosom bolonjeze, a odozgo rasporedite sloj bešamela. Pokrijte drugom slojem kora i ponovo pokrijte sa dva sosa. Smenjujte na taj način dok ne potrošite sastojke.

Završite lazanju bolonjeze sa rendanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.

Prebacite jelo u rernu na 180 stepeni 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: