Sjajne vazdušaste mekike

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
28/04/2019
"Vazdušaste mekike koje ne upijaju nikakvu dodatnu masnoću i odmah se tope u ustima - to predlažemo da napravite za doručak "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano680
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 150 ml, pomešano sa vodom
  • kiselo mleko - 200 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • svež kvasac - 20 g
  • brašno - 450 g
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Ratvorite kvasac i šećer u toplom i sa vodom pomešano svežem mleku.

Prosejte brašna i dodajte so, promešajte i oformite udubljenje. U njega stavite umućeno jaja, rastvoren kvasac i naraslu smesu od kiselog mleka i sode.

Zamesite meko i lepljivo testo. Pokrijte i ostavite testo na toplom mestu 90 minuta da naraste. Ili tako pokriveno stavite u frižider tokom jedne noći.

Zagrejte više ulja na slaboj vatri i nakon što se dobro zagreje spremno za da se prži.

Pri prženju mekika ruke dobro namažite uljem i oblikujte testo u male pogačice debljine pola centimetra - testo je mnogo meko i lepljivo.

Kada je ulje zagrejano na slaboj vatri, prženje postaje sporije i ima vremena da se podigne i prže se dok ne dobiju zlatastu boju. Nisu masne i napojene masnoćom već naprotiv - postaju vazdušasto mekane, čak su i suvlje zahvaljujući sodi.

Ove vazdušne mekike su sjajnog ukusa! Probajte!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar