Način pripreme
Mlade vrhove koprive dobro operite, skuvajte u ključaloj vodi i ocedite. Isecite ih na male komade.
Isecite sitno oljušteni luk, šargarepu, naravno očišćenu, narendajte na krupno. Pržite luk i šargarepu na vrelom ulju dok ne omekšaju.
Dodajte brašno, mešajte minut, dodajte alevu papriku i seckanu koprivu. Nalijte 1 litar i 600 ml tople vode.
Takođe možete staviti malo proceđene vode od koprive. Kuvajte čorbu od koprive dok ne proključa.
Dodajte oprani pirinač i ostavite na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Začinite solju i seckanom svežom nanom.
Pripremite zapršku mešajući žumance u kiselo mleko i sipajte u tankom mlazu nakon što se mirisna čorba malo ohladi.
Poslužite čorbu od koprive sa zaprškom toplu, sa kašikom soka od limuna i grančicom nane!
Ukusna i zdrava čorba! Prijatno!