Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Teleći jezik u paradajz sosu sa krompir pireom

Teleći jezik u paradajz sosu sa krompir pireom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367492k99
Teleći jezik u paradajz sosu sa krompir pireom
Fotografije: Hrana za Dushata
2 / 7
10/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"I kao što smo rekli da smo obožavaoci klasike, nemojte misliti da govorimo o muzici - radi se o ovom sočnom kebapu"

Potrebni sastojci

  • teleći jezik - 1 komad
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 400 - 500 g /iz konzerve/
  • lovorov list - 1 - 2 komada
  • crveno vino - 100 ml
  • piment - 2 - 3 zrna
  • muskatni orašćić - 1 komad
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje
  • za krompir pire
  • krompir - 3 - 4 komada
  • masalc - 50 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • muskatni oraščić - ¼ kašičice
  • biber - ¼ kašičice
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte teleći jezik u posoljenoj vodi u ekspres loncu 2 sata. Oljuštite kožu i isecite na komade.

Isecite luk sitno i dinstajte u ugrejanom maslinovom ulju dok ne omekša. Kad se luk izdinsta dodajte punu supenu kašiku aleve paprike i konzervu paradajza. Začinite solju i biberom. Sipajte bujon i ostavite sos da se krčka na umerenoj vatri nekoliko minuta.

Dodajte sitno iseckan beli luk, zrna pimenta, lovorov list i sveže izrendan muskatni oraščić. Dodajte komade tećećeg jezika i ostavite jelo da se kuva na umerenoj vatri 15-20 minuta.

Nakon toga dodajte crveno vino i kuvajte još 7-8 minuta dok oštar miris alkohola ne ispari. Skinite posudu sa vatre.

U međuvremenu skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Ocedite ih od vode i prebacite u posudu. Izgnječite gnječilicom za krompir, dodajte prstohvat soli, parče maslaca i izgnječite ponovo.

Ugrejte sveže mleko i dodajte u krompir. Začinite muskatnim oraščićem i biberom i promešajte.

Servriajte teleći jezik u maslacu na podlozi od mekanog krompir pirea.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: