Klasična francuska čorba od luka

22/05/2019
"Božanstven miris i jedinstven ukus - to nije prosto supa od luka, to je prava Hrana za dušu "
Priprema10 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno30 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano79
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za čorbu
  • luk - 4 - 5 glavica
  • majčina dušica - 10 g
  • lovorov list - 10 g
  • muskatni oraščić - 5 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • teleći bujon - 500 ml
  • brašno - 100 g
  • konjak - 50 ml
  • crveno vino - 100 ml
  • maslac - 150 g
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • so
  • biber
  • ulje
  • za bruskete
  • sir bri - 150 g
  • francuski hleb - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk an kriške. Ugrejte maslac u posudi i nekoliko kapljica ulja. Dodajte luk i mešajte. Začinite majčinom dušicom, muskatnim oraščićem, lovorovim listom i dva prstohvata soli. Natavite da mešate.

Dodajte braon šećer da se luk karamelizuje.

Nakon toga sipajte 50 ml konjaka i sačekajte da alkohol ispari. Dodajte i crveno vino. Nakon što alkohol ispari dodajte brašno postepeno.

Na kraju sipajte teleći bujon, smanjite vatru i ostavite čorbu da vri 10-15 minuta.

Za bruskete

Isecite francuski hleb i stavite parče bri sira na svaku krišku. Pecite nekoliko minuta na 180 stepeni dok se sir ne rastopi.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar