Način pripreme
Rastvorite kvasac sa šećerom u ugrejanom svežem mleku. Pokrijte krpom i ostavite 7-8 minuta da nadođe.
Posebno umutite jaja sa kiselim mlekom i sipajte u posudu u nadošao kvasac.
U tečnu smesu prosejte brašno sa solju i promešajte lepo dok ne dobijete homogenu mekanu smesu bez grudvica.
Pokrijte posudu ponovo krpom i ostavite da nadođe 30-40 minuta.
Ugrejte mali tiganj sa dnom koje se ne lepi i namazan uljem (na umerenoj vatri). Sipajte po kutlaču od smese i pecite dok ne dobije lepu boju sa obe strane.
Po želji možete namazati rastopljenim maslacem, nakon toga izvadite iz tiganja gotove bljine. Iako ne budete to uradili, one će ostati mekane i vazdušaste, a i ulje ih čini masnijim, ali ipak je pitanje ukusa.
Servirajte kao doručak ili desert sa slatkom po izboru, medom ili sirom.
Prijatno.