Čorba od zelja i pirinča sa kuvanom zaprškom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj79703
26/05/2019
"Raskošna prolećna čorbica, koja će vas iznenaditi prijatnim punim ukusom "
Priprema15 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno65 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano137
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zelje - 400 g popareno (može i spanać)
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 srednja glavica
  • ulje
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • nana - 3 - 4 prstohvata (1 šaka, sveža)
  • čubar - 1 prstohvat
  • voda - 2, 5 litara, vruća ili bujon
  • Za zapršku
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrevamo ulje u šerpi na srednjoj vatri. Dodajemo sitno isečen luk i zaprimo oko minut-dva, posle dodajemo malo vode i ostavljamo da tako vri.

Kada voda uvri, dodajemo alevu papriku, nakon nekoliko sekundi i isečeno, popareno zelje.

Sipamo vruću vodu i začine, ostavljamo da vri oko 25 minuta (ako je zelje bilo zamrznuto) ili manje (10 minuta, ako je bilo sveže).

Operemo dobro pirinač pod tekućom vodom nekoliko puta i dodajemo ga u čorbu. Kuvamo koliko je neophodno da se skuva pirinač.

U šerpu stavljamo žumance i kiselo mleko, mešamo žicom. Stavljamo na ringlu i uz neprestano mešanje (žicom) čekamo da provri (pazimo da ne zagori), tada dodajemo u supu i dobro mešamo.

Serviramo toplu, a ako je gušća možemo da garniramo i sa kiselim mlekom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar