Način pripreme
1. Operite patlidžan, odsecite krajeve i prepolovite. Oštirm nožem isecite im unutrašnjost, ne stižući do kože (oko pola centimetra od nje). Posolite povrće i stavite ga u vodu na 30 minuta - isečene polovine i unutrašnjost.
2. Nakon što patlidžan pusti gorki sok, ocedite ga od vodee i polovine blago namastite maslinovim uljem i poređajte u posudu za pečenje kožom na dole.
3. Unutrašnjost povrća isecite na sitno. Na parčiće iste po veličini iseckajte i svež i sušen paradajz i pečurke.
4. Rukolu i bosiljak iseckajte na krupno i pomešajte sa svim ostalim sastojcima. Začinite nadev solju, biberom i sa malo maslinovog ulja/marinade od sušenog paradajza.
5. Čamce od patlidžana napunite, a odozgo poređajte tanko isečene krugove luka.
6. Pospite maslinovim uljem, posolite, a po želji možete da sipate malo vodice na dno. Imajte u vidu da to nije uvek neophodno, jer ima vrsta patlidžana koji sadrže dosta vode i pri pečenju je puštaju.
7. Uvijte punjen patlidžan aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni na 40-45 minuta. Nakon toga sklonite foliju i pecite dok ne dobije prijatnu preplanulost.
Prijatno!