Način pripreme
Ugrejte rernu na 200 stepen i pripremite odgovarajući pleh za pečenje. Operite patlidžane i prepolovite ih na dva dela po dužini. Napravite duboke, romboidne proreze u mesu svake polovine.
Pomešajte sve sastojke za premazivanje u posudi. Rasporedite smesu preko patlidžana i duboko utrljajte u mesom.
Stavite patlidžan sa isečemon stranom na gore u pleh i pecite dok ne omekša, oko 30 minuta.
Dok se patlidžan peče, potopite bulgur u mlaku vodu da omekša, nakon toga ocedite.
Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i prebacite mekani i oceđeni bulgur. Dodajte so po ukusu i malo sotirajte. Dodajte borovnice i masline i kuvajte još minut-dva.
Na kraju dodajte mladi luk, sitno isečenu mentu i orahe i kuvajte još minut. Isključite ringlu i skinite tiganj sa strane.
Kad patlidžan omekša, izvadite iz rerne i pritisnite kašikom da biste mogli lakše da ih napunite.
Napunite pripremljenim nadevom i servirajte sa ceđenim kiselim mlekom, pospite čilijem, limunom po želji i prelijte sosom od nara. Ukrasite punjeni patlidžan sa listićima sveže mente i majčine dušice!
Punjeni patlidžan sa bulgurom je veoma ukusno jelo!