Način pripreme
Patlidžan se opere, preseče na pola i izvadi sredina. Sve se posoli i ostavi pola sata da pusti sok.
Pirinač se dobro opere i ostavi u vodi.
Luk, šargarepa i celer sitno se naseckaju i propržie na malo ulja, Dodaje se mleveno meso i suvi začin i prži oko 10 minuta uz povremeno mešanje na srednjoj temperaturi.
Platlidžan i sredinu oprati pod vodom, pa sredinu naseckati na sitne kocke koje se dodaju u meso. Prži se kratko, pa se dodaje aleva paprika, a potom i oceđeni pirinač. Doda se voda i krčka kratko, dok se sva voda upije.
U posudu podmazanu uljem stave se polovine plavog patlidžana i pune nadevom. Preko njega se poređa paradajz isečen na kolutove. U nedostatku svežeg paradajza, preliva se sa mešavinom paradajz pirea i malo kečapa (oko 2 kašike mešavine na svaki patlidžan). Ostatak paradajza (ili paradajz pirea) se stavi između patlidžana.
U posudu se doda i vrlo malo vode (oko 1/2 šolje), prekrije dobro aluminijumskom folijom i peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Skida se folija sa punjenog patlidžana i ostavlja još 10 minuta da se zapeče.
Savet: prilikom prženja mesa paziti da se ne posoli puno, jer je i patlidžan slan. Proveriti ukus nakon dodavanja patlidžana i pirinča, pa ako je potrebno dodati još malo začina.
Prijatno uz punjeni patlidžan na moj način!