Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Punjeni patlidžan na moj način

Punjeni patlidžan na moj način

Korisnik#308162Korisnik#308162
Kuvar
1701663681
Punjeni patlidžan na moj način
Fotografije: Korisnik#308162
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Ne propustite sezonu patlidžana da probate ovo ukusno jelo!"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 kom. srednje veličine
  • mleveno meso - 300 g
  • pirinač - 80 g
  • suvi začin - 1/2 s.k.
  • paradajz - 2 kom.
  • celer - 30 g
  • šargarepa - 1 kom.
  • luk - 1/2 glavice
  • voda - 1 šolja
  • aleva paprika - 1/2 k.k.
  • ulje
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere, preseče na pola i izvadi sredina. Sve se posoli i ostavi pola sata da pusti sok.

Pirinač se dobro opere i ostavi u vodi.

Luk, šargarepa i celer sitno se naseckaju i propržie na malo ulja, Dodaje se mleveno meso i suvi začin i prži oko 10 minuta uz povremeno mešanje na srednjoj temperaturi.

Platlidžan i sredinu oprati pod vodom, pa sredinu naseckati na sitne kocke koje se dodaju u meso. Prži se kratko, pa se dodaje aleva paprika, a potom i oceđeni pirinač. Doda se voda i krčka kratko, dok se sva voda upije.

U posudu podmazanu uljem stave se polovine plavog patlidžana i pune nadevom. Preko njega se poređa paradajz isečen na kolutove. U nedostatku svežeg paradajza, preliva se sa mešavinom paradajz pirea i malo kečapa (oko 2 kašike mešavine na svaki patlidžan). Ostatak paradajza (ili paradajz pirea) se stavi između patlidžana.

U posudu se doda i vrlo malo vode (oko 1/2 šolje), prekrije dobro aluminijumskom folijom i peče na 180 stepeni oko 30 minuta.

Skida se folija sa punjenog patlidžana i ostavlja još 10 minuta da se zapeče.

Savet: prilikom prženja mesa paziti da se ne posoli puno, jer je i patlidžan slan. Proveriti ukus nakon dodavanja patlidžana i pirinča, pa ako je potrebno dodati još malo začina.

Prijatno uz punjeni patlidžan na moj način!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: