Pogača sa maslacem i susamom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77003
08/06/2019
"Ostavite aromi sveže ispečene pogače da vas očara, a posle uživajte i u ukusu ove ukusne pogače sa maslacem i susamom"
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano100
  • Pregledi tokom meseca32
  • Pregledi tokom sedmice14
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 140 ml
  • maslac - 100 g, istopljen
  • jaje - 1 komad
  • krem sir - 160 g
  • so - 2 ravne kašičice
  • šećer - 1 kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u koje sipate sveže mleko - blago zagrejano. U njemu rastvorite kašičicu šećera i kvasac. Sačekajte da se aktivira oko 5-8 minuta.

2. Stavite u udubljenje krem sir i više maslaca - istopljenog, ali pazite da ne bude vrelo.

3. Zamesite testo kome postepeno dodajete i so i još brašna, ako je neophodno, dok ne postigne elastičnost i prestane da vam se lepi. Oblikujte u loptu i stavite u posudu. Pokrijte krpom i ostavite da raste 1 sat u toploj prostoriji.

4. Od naraslog testa odvojte jednu loptu (velićine pesnice) i stavite u centar posude za pečenje prečnika 22 cm, unapred namazane ili pokrivene papirom za pečenje.

5. Ostatak razvijte u ne mnogo tanku koru na nabrašnjenoj površini. Namažite ostatkom maslaca i uvijte u rolnu. Izdužite ga i ujedninite krajeva. Formiran prsten rasporedite oko loptica u centru posude.

6. Pomoću kuhinjskog noža napravite duboke proreze po prstenu po blagim nagibom. Loptu u sredini takođe isecite odozgo na nekoliko mesta, da se dobiju vrhovi i da bude lepo. Ponovo ostavite pogaču da raste i udvostruči svoj obim.

7. Zagrejte rernu do 180 stepeni. Namažite pogaču sa maslacem umućenim jajetom i obilno pospite susamom.

8. Pecite pogaču 30-35 minuta ili dok ne dobije tamno zlatnu preplanulost.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar