Način pripreme
Rerna: 180 stepeni sa ventilatorom. Namazan veliki dubok pleh.
Sitno iseckajte 1 glavicu luka i dinstajte sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok se ne izmrvi. Dodajte paradajz. Ostavite da se krčka nekoliko minuta. Dodajte sve začine, vino, šećer i ostavite na umerenoj vatri dok ne ispari voda, da ne ostane na masti. Na kraju dodajte iseckan peršun, mirođiju i izgnječen čen belog luka.
Bešamel: U dubokoj posudi rastopite maslac, dodajte brašno i mešajte dok ne dobije zlatnu boju na umerenoj vatri. Radite žicom da bi vam bilo lakše. Dodajte hladno sveže mleko lagano, mešajte neprestano i kuvajte dok se ne zgusne, ali neka bude malo više tečan, a ne gust.
Ređanje lazanje: Veliki pravougaoni pleh namažite. Dno pokrijte bešamel sosom i ređajte zbijeno kore jednu do druge i popunite gde treba. Prelijte bešamel sosom, nakon toga paradajz sosom i pospite rendanim sirom. To ponovite četiri puta, završite paradajz sosom sa mlevenim mesom i obilno pospite parmezanom. Možete dodati i male komade lepog maslaca.
Kore za lazanju se ne kuvaju prethodno. Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom oko 40-45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
PS: Stavljam sliku i pripremljenog bešamel sosa sa maslacem.