Zabavna torta od šargarepe

ElenaElena
Šegrt
23276
Zabavna torta od šargarepe2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Nije samo zabavna, nego i veoma ukusna i predivna je ova torta od šargarepe!"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 250 g, izrendana
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 250 g, kristal beli li braon ili pomešano
  • sok od pomorandže - 100 ml
  • ulje - 100 ml ili rastopljen maslac
  • brašno - 250 - 300 g
  • vanila
  • orasi - 100 g, izmrvljeni krupnije
  • suvo grodže . oko 50 - 60 g, po želji
  • cimet - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • rum - 20 - 30 ml
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže
  • za krem
  • krem sir - 4 paketa
  • kisela pavlaka - 200 g
  • šećer u prahu - 200 g (može i po ukusu)
  • vanila
  • kora od pomorandže - izrendana
  • med - 1 supena kašika
  • za ukras
  • šarene mrvice
  • orasi - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Mikserom umutimo jaja i šećer dok ne dobijemo mekanu penu. U njih dodajemo vanilu, ulje, sok od pomoradnže, izrendane kore od pomorandže.

U drugu posudu izrendamo šargarepu i pomešamo sa cimetom, mrvljenim orasima, suvim grožđem i ostavljamo sa strane. Brašno prosevamo, po želji u njega dodajemo prašak za pecivo.

Nakon toga dodajemo u mokre sastojke. Na kraju kad smesa postane homogena stavljamo i miks šargarepe, suvog grožđa i orahe. Prethodno ugrevamo rernu na 180 stepeni i pečemo testo oko 35-40 minuta.

Nakon što ispečemo koru, ostavljamo da se dobro ohladi. Kad se to desi sečemo na dva dela, poprečno reckastim nožem tako da dobojemo dve jednake polovine.

Krem pripremamo tako što u dubokoj posudi dobro umutimo pavlaku, krem sir, šećer u orahu, med, vanilu i rendanu koru od pomorandže.

Odaberemo koja će kora biti donja i pokrivamo je delom krema. Preko stavljamo gornju koru i natopimo rumom po želji.

Pokrivamo celu tortu i preostali deo krema i ukrašavamo šarenim mrvicama i mrvljenim orasima. Ukras je po želji.

Torta bude neverovatno ukusna i nakon što odstoji nekoliko sati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: